Bilgisayar denen bu "bileşik" aygıt "girdi" adında bir nesne ve nesneler bütünü sayesinde kullanıcı ile etkileşime geçebiliyor.
Zaten bilgisayar ve yazılımların kullanıcı karşısındaki temel mantığı bu girdileri işlemek onları anlamlandırmaktır. Peki ya bu "girdi" denilen şey nedir?
Girdi(Input) ve Çıktı(Output)
Girdi(input), kullanıcının fiili ile yazılıma aktarılan ve yazılımın kendisine bir sonuç bağladığı nesnelerdir, harekettir. Bu girdiler sayesinde mevcut yazılımlar, "kullanıcı" denen kişi(insan)nin hareketlerini izlemek ve onun taleplerini öğrenmek için yazılım dünyasında olmazsa olmaz bir yer tutarlar. Girdinin bir nevi zıttı olan çıktı(output), girdinin bir nevi sonucu niteliğindedir. Yani yazılım tarafından anlamlandırılan girdiye, yine yazılım tarafından verilen dış dünyaya aksedebilen "cevabıdır". Girdiler çok çeşitli şekillerde karşımıza çıkabilir: PS oynarken koldaki her tuş, mouse tık'ı, sesli arama, dokunmatik ekrana her basış... İşte bunlardan biri de "klavye" adı verdiğimiz bilgisayar "aparatı" olan bir alettir. Klavyedeki her tuş yazılıma ve bundan dolayı da bilgisayara bir girdi(input) sağlar.
Q klavye
Dünyada ve Türkiye'de çok yaygın olarak kullanılan klavye tipidir. Sol üst çaprazda yer alan ve bu hesaba göre klavyedeki harflerin başlangıcı niteliğindeki harfin Q olması nedeniyle klavyeye bu isim verilmiştir. Kökenine fazla girmeyeceğim IBM, windows... diye gidiyor geliştiriciler. Klavyede harflerin bu şekilde konumlandırılması elbette alfabetik değildir. Burada gözetilen kaide dilin yapısıdır. İngilizcede en sık veya daha doğrusu yoğun olarak kullanılan harflerin konumu merkezidir. Tabi böyle deyince yine durum biraz havada kaldı. "Neye göre merkezi?", "Ortada mı olmalı?" gibi düşünceler akla gelebilir. Buradaki "merkezî"den kasıt on parmak kullanımına göre yapılmıştır. On parmak klavye kullanımını burada tam olarak anlatmayacağım ama yüzeysel de olsa biraz değinmekte yarar var.
On parmak yazım
On parmak; aksi durumlar harici(parmak yokluğu, altı parmaklılık), yaratılış gereği çoğu insanda bulunan on adet parmak uzvunu kullanarak klavyede hızlı ve doğru yazmaya yarayan bir yöntemdir. hem F hem de Q klavyede bu yöntem mevcuttur. Konu gereği söyleyelim Q klavyede on parmak yönteminde parmaklar yazım için konumlandırıldığında, sol işaret parmağı "f" tuşuna sağ işaret parmağı "J" tuşuna denk gelmektedir. Şimdilik bu kadar açmak yeterli.
Q klavye ile ilgili kullanımda ufak bir ayrıntı
On parmak yazım için "merkezî" nitelikte konumlandırılan tuşlar dediğim gibi İngilizce için geçerlidir. Bu nedenle bu dili kullanmayan kullanıcılar, bu klavyede on parmak yazımda bu yüzden zorlanabilir. Tabi bu yine yazılacak dile göre değişiklik göstermektedir. Yani Türkçe ve İngilizce bilen bir kullanıcı İngilizce yazacağı metinde (eğer on parmağa hakimse)Q klavyede on parmakta zorluk çekmeyecektir.
F klavye
Bu klavye türü Türkçe için özel olarak geliştirilmiştir. Bu nedenle on parmak Türkçe yazımlarda kullanılabilecek en ideal klavyedir. Q klavyeye kıyasla en az %10 daha verimli bir kullanım sağlar. Tabi bunun haricinde normal yazımda da kayda değer bir hız artışı sağlamaktadır.
F klavyenin tarihsel süreçteki yeri
1950'li yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde, daktilo öğretmeni İhsan Sıtkı Yener ve New York Üniversitesinden Anthony R. Lanza ile Edwark Tutark Jr., ayrıca Ankara Üniversitesi işbirliği içerisinde ortaya çıkmıştır. Sonraki yıllarda ise TSE tarafından "zorunlu standart" olarak belirlendi ve tüm Türkiye'de kamu dairelerinde bu klavye dizimi kullanılmaya başlandı.
F klavye ile ilgili birkaç bilgi daha
Türkçeye özgü bir klavye olduğundan klavyede on parmak yazımı için tuşların konumu da Türkçede en yaygın kullanılan harflere denk gelmektedir ve bu harfler "merkezî" yeri işgal etmektedir. Bununla beraber, modern Türkiye Türkçesinin alfabesinde bulunmayan harfler(X, Q, W) de bu klavyede bulunmaktadır. Klavye ismini, tahmin edilebileceği üzere sol üst çaprazda bulunan "F" harfinden almaktadır. Bu yer tam olarak Q klavyedeki "Q" harfine denk gelmektedir.
Son birkaç söz
Şu anda Q klavyede yazsam dahi F klavye bizim dilimiz için tabiri caizse "biçilmiş kaftan" niteliğindedir. Kamu kurum ve dairelerinde, bu klavyenin kullanımının zorunlu kullanılması bence çok isabetli bir karardır. Bununla beraber yoğun olarak Türkçe yazan, kullanan herkes(yani vatandaşların çok büyük bir kısmı) bu klavyeyi de keşfetmelidirler. Bittabi benim gibi Q klavyeye alışanlar için mevcut durumu değiştirmek biraz zor olabilir. Ancak yine zannımca bu kayda değer bir çabadır.
Bu durumdan anladığımız kadarıyla "sonradan değiştirmek" biraz zorlayıcı. Bu nedenle bilgisayar ve benzeri nitelikteki aygıtlarda başlangıçtan itibaren F klavye kullanımının yaygınlaştırılması bu sorunun çözümü için atılacak en büyük adımdır.
Windows F Klavyeden Q Klavyeye Nasıl Geçilir?
YanıtlaSilBilgisayar donanımlarından bir tanesi olarak olmazsa olmaz etmenler arasında yer alan klavyeler Windows işletim sistemlerinde F klavye ve Q klavye olmak kaydı ile iki şekilde kullanılabilmektedir. Q klavye bilgisayarda yer alan ilk tuş olmasından dolayı bu adı alırken F klavyede de aynı durum geçerlidir. Windows işletim sistemlerinde F klavyeden Q…
https://www.windowshatalari.com/windows-f-klavyeden-q-klavyeye-nasil-gecilir/