Karma İnsan

Navigasyon Menüsü

  • Ana Sayfa
  • Karma İnsan Ne Demek?
  • Karma Sözlük
  • _Lugat
  • _Elsine
  • _İştikak
  • _İktibas
  • Yazı Serileri
  • _Eğitim - Öğretim
  • _Kitaplar ve Şiirler
  • _İz Bırakanlar
  • _Video Oyunları
  • Ekip
  • İletişim
  • Takipte kalın

Silgi imkansızlığı

nbsas nbsas 1 yorum
Fen bilimlerinin en temel yasalarından biri de: Enerjinin veya maddenin yok olmayıp dönüştüğüdür. Öyle ki bir şeyi asla yok edemeyiz, silemeyiz. Kökünü kazıdığımızı zannetsek de o şey başka bir formda varlığını korur.

Bu yazıda "silmek" denilen eylemin, temsil ettiği müessese bakımından düşünülenin aksine daha farklı bir neticesi olduğuna değineceğim, hatırlatacağım.

Silgiler
Konunun esasına girmeden önce silgilerin tarihi ile ilgili ve konunun anlatımına faydası dokunacak, ilginç bir bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum:


Ressamların silgisi
Kelimenin gerçek anlamındaki, Şu an kolaylıkla ulaşabileceğimiz kauçuk ve plastik bazlı silgilerden önce insanlar nakşettikleri eserleri başka bir yöntemle "siliyor"du. Bu anlamda silgiler başka bir maddeden meydana geliyordu: Buğday ve devamında ekmek.

Daha çok ressamların kullandığı bu teknik, çok işlevsel olmasa da gayet iyi iş görüyordu. Öyle ki bu kullanım, günümüzde hala bir resim tekniği olarak yaşamakta. Tuval temizleniyor, beyaz renk öne çıkıyordu. Görünürde ekmek veya silgi, tuvali temizliyordu ancak nakşedilen silinmiyordu, silinmiyor.

Silgi imkansızlığı

Temizlenen tuval veya alan, nakış(herhangi bir etkileme eylemi) öncesi haline dönse de nakış silinmez, yer değiştirir. Bu yeni yer eski yöntemde ekmeğin ta kendisidir, günümüzde ise silgi dediğimiz şey her ne madde ise orada.

Silmek, bu anlamda yer değiştirmektir. Yer değiştirmek yani dönüşmek. Bu dönüşüm ilelebet devam edebilir. Yalnız nakışın, her zaman var olacağı bir yer de mevcut olacaktır.

Silgi imkansızlığının başka alanlara etkisi
Buna ister "silgi imkansızlığı" deyin ister "enerjinin değişimi yasası". Hepsi aynı kapıya çıkacaktır. Yalnız benim kullanacağım kavram, benim anlatımıma uygunluğu açısından "silgi imkansızlığı" olacaktır.

Silgi imkansızlığı her alana sirayet eden bir kavramdır. Öyle ki antik nakıştan günümüz dijital donanımlarına kadar bunu tespit edebilirsiniz.

Bilişimde

Telefonlardan fotoğraf silmek olsun, bilgisayarlardan veri silmek olsun; bir şekilde, bu alanda, "silme" işlemi anılır. Yalnız sistemin, şu an için, yapı taşları olan ikili kodlama(binary) düzeni buna elverişli değildir.

Birler ve sıfırlar(1-0)dan inşa edilen her veri depolandığı donanım bakımından ilginç bir ölümsüzlük elde eder. Öyle ki "sil" emri verilse dahi mevzu bahis veriler döüştürülerek depolanır. Evet, görünürde alan açılmış, silinmiş gibi gözükür. Yalnız bu sadece bir aldatmacadır. Çünkü bu veriler de silinmemiştir, yalnızca dönüştürülmüştür.

İdeolojilerde
Pseudo-Feminist yaklaşım ve Anti-Trans ideolojisi giriftliği

Kökeni her ne olursa olsun bir ideoloji asla yok olmaz. Öyle ki bazen bastırılabilir, azınlığa itilebilir. Ancak ileride, malum ideoloji sivrilebilme kabiliyetine haizdir.

Sivrilemese dahi bir başka hemcinsinin vücudunda kendine hayat bulur. Belki ana ilkeleri dahi şekillendirir. Ya da bir asalak gibi hemcinsine nüfuz eder.

Tarihi süreçte
Halef-selef ilişkisi

Dünya üzerindeki her milim bir geçmişe, bir tarihe sahiptir. Öyleki bu tarih silsile halinde meydana gelir, gökten zenbille inmez. İşte bu silsile bir dönüşümün habercisidir.

En yüzeysel örnek devletlerin selefleri üzerinden verilebilir. Genelde devletler, kendileri her ne kadar kabul etmeseler de, halef-selef ilişkisine tabidirler. Coğrafi anlamda analiz edildiğinde kendini daha bir belli eden bu durum "kaçınılmaz" olarak nitelendirilebilir.

İnsanda
Aynı nehirde iki defa yıkanılmaması durumu muhtelif yorumlarla her konuya malzeme edilebilir. Örneğin "insan" bu anlamda düşünüldüğünde ilelebet bir değişime mahkumdur. Halbuki insan, sil baştan yenilenemez. Her şeyin muhtevasında olduğu gibi insan da tekamül ile varlığını idame ettirir. Tekamülle yani dönüşümle.

Zaman gibi insan da sabit ve mutlak değildir. Ancak bu, onun eski formunu ortadan kaldırdığına delil olamaz. Öyle ki eski form veya biçim veyahut hal; bir sonraki hale dönüşüm için kaynak teşkil eder. Eski hal silinmez, tekamül eder, dönüşür.

Bunlara ek olarak; "unutmak" da yalnızca şekil değiştirmiş bir dönüşümdür. Öyle ki unutmak, silmek gibi düşünülürse imkansız bir hal alır. Unutulanlar hala aklımızın bir köşesindedir ancak biz oraya gidecek yolu tayin edemiyoruz.

Son birkaç söz
Silgi imkansızlığı kavramı sırtını temellendirilmiş bir yasaya dayadığı için, hayata, her anlamda nüfuz imkanına sahiptir. Bu nedenle dönüşüm her an yaşanmaktadır.

"Silmek" dediğimiz olay yalnızca özel isimlendirilmiş bir dönüşümden ibarettir. Bu dönüşümün bu isimlendirmeye sahip olması onu diğerlerinden ayırt etmektedir.

Farklılık; diğer dönüşümlerin aksine "silme"nin, "aldatıcı" olmasından kaynaklanır.


-nbsas-







Bu gönderiye ait etiketler:

dönüşüm enerjinin dönüşümü hiçbir şey yok edilemez nbsas silgi silgi imkansızlığı silinemezlik tekamül yok edilemezlik



Facebook'ta PaylaşTwitter'da paylaş

1 yorum:

  1. nurselarslan1 Kasım 2017 12:39

    Güzel yazı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
Yorum ekle
Daha fazlasını yükle...

İlgili Gönderiler

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa
Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom)

Öne çıkanlar

  • Alegori ve sembolizm
    * Edebiyat, alegorik eserler olmadan düşünülemez. Eğer bu ikisi ayrılırsa edebiyat değersiz bir yığın haline gelir, alegori ise yersiz y...
  • Tespih
    Çok faklı,  hatta birbirleriyle alakası olmayan kültürlerin ortak bir değeridir tespih.
  • Maslow ve Metamotivasyon
    Davranışçı psikoloji, son zamanlarda anti-tezlere çokça maruz kalmakta. Aslında bu "her şeyi bilimselleştirme" furyasının, sosya...
  • Farklı diller öğrenmek
    Dil, insanlar arasında iletişim kurmaya yarayan bir araçtır. Dilden dile değişse de neredeyse her dil küçükten büyüğe yapılardan meydana g...
  • Hep aynı (Şiir) - Mayıs 2018
    İnsan hep aynı Öncesi ve sonrası bir Yaptığı hatalar, kime göre? Bir yere kadar düzeni Zaman olur, elleri kir Bazen kural, bazen tö...
  • Nasyonel Sosyalizm
    Düşünmek, kelimelerin hapsinde gerçekleşen bir eylemdir. Kelimeler çizer düşünmenin sınırlarını. Kelimeler, yani dil... Öyle ki bu kısıtla...
  • Kapitalizm
    Çıkışı Ekonomik sistem olarak değerlendirildiğinde kapitalizm, dört üretim faktöründen üçüne göre biçim alabilen bir ekonomik sis...
  • Nefret isteği
    Dünya üzerinde binlerce dil, yüzlerce ırk ve din mevcut. Bu unsurların bir arada ele alınması tam anlamıyla doğru değil elbet. Öyle ki ne ...
  • Hoşgörü
    Hoşgörü; her kapının anahtarı, her düğümün çözümüdür. O olmasaydı, insanlarla,  Hobbes'un Leviathan'ı bile başa çıkamazdı.
  • Gizli ilahlar
    İnsan değişmez, dönüşür. Doğa değişmez, dönüşür. Evren değişmez, dönüşür. İhtilal değil, tekamül esastır. Tekamül evrilmenin ta kendisidir...

CC Licence

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

StatCounter




Karma İnsan ©