Domatesle ilgili belgesel mi olur? Oluyormuş onu bugün anladım.
Sebze değil meyve
Domates, anavatanı Orta ve Güney Amerika olan bir sebze-meyvedir. Sebze-meyvedir çünkü bu bitkinin verdiği ürün hakkında yanlış bir bilgi bulunmaktadır. Zamanında sebze kategorisinde ticarete konulduğundan "sebze" olarak tanınmıştır. Ancak bilimsel araştırmalar bu bitkinin ürününün bir "meyve" olduğunu göstermiştir.
Sarı, yeşil, kırmızı, turuncu...
Birçok farklı yerde yetiştirilen bu "meyve", neredeyse bölgeden bölgeye renk değiştirmektedir. Ataları daha çok yeşil renktedir. Avrupa'ya taşındıktan sonra daha çok kırmızımsı türleri ortaya çıkmıştır. İklim, sıcaklık bir sürü etken... Bu rengarenk olan bitki türü her haliyle suludur. Renk değişikliği kadar boyutu da bu faktörler etkisinde bi hayli değişikliğe uğramaktadır.
Kurağı sevip sulu olmak
Kendi ile çelişkili bir meyvedir domates. Yetişme şartları birçok bitkiye nazaran daha kuraktır. Ancak bu bitkinin meyveleri buna aldırmayarak, oldukça sulu olur. Bunun en önemli nedeni "uzun kökleri". İki metreyi aşan kökleri toprakta sondaj vazifesi görerek bitkiye su sağlıyor. Tabi bu yolda topraktaki minerallerden de faydalanmayı biliyor.
Domates deyince neden hep kırmızı renk gelir?
Aslında bunun nedeni oldukça basit. Günümüz modern dünyasında renklere bazı temel anlamlar yüklenmiştir. Bu domates bitkisi için şöyledir: Olgun değilse yeşil, olgunsa kırmızı. Bazı renkler de domates için olumsuz sinyaller vermektedir: Sarı ise olgunlaşmamış veya bozuk, griyse çürümüş. Aslında gri çoğu sebze ve meyve için aynı anlamı taşımakta.
Kullanılan bu renklerin anlamlandırılması ticaret açısından büyük önem taşımaktadır. Öyle ki domateslerin olgunluğunu ifade eden kırmızı rengine erişmek için türlü sahtekarlıklar yapılmaktadır.
Yorum Gönder