Karma İnsan

Navigasyon Menüsü

  • Ana Sayfa
  • Karma İnsan Ne Demek?
  • Karma Sözlük
  • _Lugat
  • _Elsine
  • _İştikak
  • _İktibas
  • Yazı Serileri
  • _Eğitim - Öğretim
  • _Kitaplar ve Şiirler
  • _İz Bırakanlar
  • _Video Oyunları
  • Ekip
  • İletişim
  • Takipte kalın

Atlas'ın ters taklası

nbsas nbsas 0 yorum
Tarih boyunca el aletleri, çeşitli donanımlar ve cihazlar insanlığın işini kolaylaştırdı, onu türlü zahmetlerden kurtardı. Günümüzde ise bu durum mevcudiyetini sürdürüyor. Ancak aletler artık birer yardımcıdan öte olmaya başladı.

Bu yazıda araç-amaç ikilemindeki teknoloji görüntüsüne değinmeye çalışacağım.

Atlas ve onun marifetleri
Boston Dynamics'in geliştirdiği Atlas*, bir "humanoid" olarak tarif edilmekte. Humanoid'in dilimizdeki karşılığı "insansı"dır. İnsan hareketlerine yaklaşan ve kendi denge sistemine sahip olan bu "insansı", şu aralar Boston Dynamics'in medhar-ı iftiharı.


Atlas'la ilgili yayınlanan ilk kayda değer video:


Çevresel faktörleri algılayarak vücudunu dengede tutabilmesi ve bunu kablolara bağlı olmadan yapabilmesi oldukça ilgi çekici. Buna ek olarak düşürüldükten sonra yeniden kalkabilmesi bu videonun en çarpıcı noktalarından biri.

Son zamanlarda yayınlanan ikinci video:


İlk videodan kısa da olsa, bu video beni daha çok etkiledi. Artık "atletik" diyebileceğimiz hareketleri yapabilen Atlas son güncelleme ile kendine çok şey katmış.

Birkaç insansı daha

Cozmo


 
Ağır iş yaptırmaktan çok "eğlence aracı" olarak kullanılan Cozmo ise vücut bakımından benzeşmese de hal ve tavırlarıyla "insansı" kategorisine giren bir diğer robot. Yapay zeka açısından fiziki ortama aktarılan en iyi insansı'lardan biri olmaya aday.

Alexa, Cortana, Siri, Google Assistant, Alpha GO...

Her ne kadar fiziki bir bedene sahip olmasalar da her biri dijital ortamda "yaşayan" birer yapay zeka. Bunların "insansı" olarak değerlendirilmesi teknik açıdan pek mümkün olmasa da, bahis mevzu programların fiziki bir şekle bürünmesi olağan olduğundan onları da bu kategoriye dahil edebiliriz.


Sophia
Vatandaşlık hakkına sahip ilk robot/humanoid - Sophia
Yakın zamanda Suudi Arabistan vatandaşlığına kabul edilen Sophia, insansı'lar adına büyük bir adım atmış oldu. Bir humanoid olarak değerlendirilebilen ve her ne kadar formalitede de olsa hukuki bir hüviyet kazanan bu insansı, atlayıp-zıplayan, zekice çözümler üreten, yapay bir kişiliğe sahip diğer tüm insansı'ların, bu anlamda, bir adım önüne geçti.

Araç-Amaç ikilemi
Sophia'ya kadar olan tüm insansı'lar insanlığın işlerini kolaylaştıran birer araç ve "alet"ti. Bu araçlar sayesinde, el aletlerinde olduğu gibi zamandan ve enerjiden tasarruf söz konusuydu.

Bunun yanında teknolojinin günbegün gelişimi bir kavram karmaşasını da beraberinde getirdi. "İnsansı"lar, günümüzde hem medyada hem de diğer platformlarda gitgide "amaç" olarak anılmaya başlandı.

İşte bu "karmaşa", araç-amaç ikilemini daha da derinleştiriyor. Öyle ki insanlığın amacını "insansı"lar oluşturmak ve onun buyruklarını yerine getirmek olarak tarif edenler de "türemiş" durumda.

Anthony Lewandowski - Way of Future

Bu tarifi yapanlar, sistemli bir inanç oluşturmaya başladılar bile: "Way of Future"(Geleceğin Yolu). Eski bir Google mühendisi Anthony Lewandowski, bir ekip kurarak, teknik olarak bir yapay zeka olan, kendi "tanrı"larını kodlamaya çabalıyor. Öyle ki kavram karmaşası, bu tarz olaylara kapı aralamakta gecikmemiş diyebiliriz.

Son birkaç söz
Kişilik kazanan robotlar, bir masa oyununda bizi mağlup eden yapay zekalar, hukuki bir yere sahip olan insansı'lar... Çok kısa bir zaman diliminde bu kadar gelişim sağlanması çok heyecanlandırıcı ve bir o kadar da dehşet verici.

Atlas'ın ters taklası, fiziki ortama aktarılmış en optimum ve harika "insansı" davranış. Bu nedenle onun bu hareket kabiliyeti diğer "insansı"ların sağladığı faktörlerle birleşebilirse gerçek bir kilometre taşı dikilmiş olacağını düşünüyorum. Bir nevi insansı'ların "karma"sı.

Dehşet vericilik konusunda felaket tellallığı yapma niyetinde değilim. Öyle ki sonucu hep beraber göreceğiz, tecrübe edeceğiz. İyi ya da kötü; bunlar yalnızca birer tahminden ibaret.

Ancak yüklediğimiz anlamlara göre belirlenen hareketlerimiz, kavramlara dayandığından, kavramların tekamülünü de belirli değerler etrafında şekillendirmeliyiz. Bunun aksi insanı her açıdan sûnî kılar.



-nbsas-




* https://www.bostondynamics.com/atlas




Bu gönderiye ait etiketler:

anthony lewandowski atlas atlasın ters taklası boston dynamics cozmo humanoid insansı nbsas robot robotlar sophia yapay zeka



Facebook'ta PaylaşTwitter'da paylaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İlgili Gönderiler

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa
Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom)

Öne çıkanlar

  • Alegori ve sembolizm
    * Edebiyat, alegorik eserler olmadan düşünülemez. Eğer bu ikisi ayrılırsa edebiyat değersiz bir yığın haline gelir, alegori ise yersiz y...
  • Tespih
    Çok faklı,  hatta birbirleriyle alakası olmayan kültürlerin ortak bir değeridir tespih.
  • Maslow ve Metamotivasyon
    Davranışçı psikoloji, son zamanlarda anti-tezlere çokça maruz kalmakta. Aslında bu "her şeyi bilimselleştirme" furyasının, sosya...
  • Farklı diller öğrenmek
    Dil, insanlar arasında iletişim kurmaya yarayan bir araçtır. Dilden dile değişse de neredeyse her dil küçükten büyüğe yapılardan meydana g...
  • Hep aynı (Şiir) - Mayıs 2018
    İnsan hep aynı Öncesi ve sonrası bir Yaptığı hatalar, kime göre? Bir yere kadar düzeni Zaman olur, elleri kir Bazen kural, bazen tö...
  • Nasyonel Sosyalizm
    Düşünmek, kelimelerin hapsinde gerçekleşen bir eylemdir. Kelimeler çizer düşünmenin sınırlarını. Kelimeler, yani dil... Öyle ki bu kısıtla...
  • Kapitalizm
    Çıkışı Ekonomik sistem olarak değerlendirildiğinde kapitalizm, dört üretim faktöründen üçüne göre biçim alabilen bir ekonomik sis...
  • Nefret isteği
    Dünya üzerinde binlerce dil, yüzlerce ırk ve din mevcut. Bu unsurların bir arada ele alınması tam anlamıyla doğru değil elbet. Öyle ki ne ...
  • Hoşgörü
    Hoşgörü; her kapının anahtarı, her düğümün çözümüdür. O olmasaydı, insanlarla,  Hobbes'un Leviathan'ı bile başa çıkamazdı.
  • Gizli ilahlar
    İnsan değişmez, dönüşür. Doğa değişmez, dönüşür. Evren değişmez, dönüşür. İhtilal değil, tekamül esastır. Tekamül evrilmenin ta kendisidir...

CC Licence

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

StatCounter




Karma İnsan ©